Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş Beyazlatma Nedir?

Güldüğümüz ve konuştuğumuz zamanlarda dişlerimizin beyaz görülmesi hepimizin isteyebileceği estetik-hoş bir durumdur. Diş beyazlatma uygulaması modern diş hekimliğinde son yıllarda giderek artan bir işlem haline gelmiştir. Dişlerimizin renginden diştaşı temizliği-polisaj yaptırmamıza, düzenli fırçalamamıza rağmen memnun değilsek hala renginin koyu olduğunu düşünüyorsak bu noktada dişin gözenekli yapısının içine işlemiş renkli organik-inorganik artıkların diş beyazlatma tedavisi(bleaching) işlemiyle uzaklaştırılması devreye girer. Diş beyazlatma jelleri ile üzerinde hiç plak olmayan temiz dişlerin renk tonu açılır. Estetik anlamda çok tatmin edici bir tedavi yöntemidir.

Diş sararmasının sebepleri nelerdir?

  • Kahve, çay,sigara, kırmızı şarap gibi renkli ürünler
  • uzun süre ağız gargaralarının kullanımı
  • Yaşlanmak
  • Amalgam dolgu(gümüş dolgu)
  • Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı
  • Kanal tedavisi
  • Darbe sonucu dişin içinde kanama oluşması

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

1- Evde plakla yapılan beyazlatma (Ev tipi diş beyazlatma )

2- Klinikte lazerle diş beyazlatma (Ofis tipi diş beyazlatma )

3- Kombine Diş Beyazlatma (Ev ve ofis tipi diş beyazlatma)

4- Biyolojik Diş Beyazlatma (Biyolojik ajanlarla diş beyazlatma)

5-Kanal Tedavili dişi içten beyazlatma (Devital diş beyazlatma)

   Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olur. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerekir. Sizin için hangi yöntem gerekiyorsa hekiminiz buna karar verecektir.

1-Ev tipi diş beyazlatma

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli ( % 10–15‘lik karbamid peroksit) uygulanır. Günde ortalama 4 saat toplam 1 hafta uygulanır. Karbamid peroksidin hassasiyet yapma oranı düşüktür. Ayrıca temiz bakılmış beyazlatma plaklarını ara ara içine jel sıkarak tekrar kullanabilir böylece beyazlık çok uzun süre korunabilir. Bu işlem halk arasında evde diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.

2-Ofis tipi diş beyazlatma

Bir hafta zaman ayırmak  ve plak takmak istemeyen hastalar için aynı etkiyi yaratan klinik ortamında ortalama 1 saat süren ve çoğunlukla iki seansta yapılan diş beyazlatma işlemidir. Lazerle diş beyazlatma işlemi yapılarak süre kısaltılır,  bu diş beyazlatma işlemi hekim kontrolünde yapılır.

3-Kombine beyazlatma 

Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.Çok koyu renkli dişlerde bu yöntem önerilir.

4-Biyolojik diş beyazlatma 

Dişlerde beyazlama sağlarken bir yandan da diş minesinde onarım yapan, bu sayede hassasiyet oluşturma riski az olan beyazlatma yöntemidir.

Diş minesini beyazlatırken aynı zamanda sağlıklı doku takviyesi yapar. jelin içeriğindeki “nano-hidroksiapatit” adını verdiğimiz diş minesi kristalleridiş yüzeyindeki gözle görülemeyen mikro çatlaklara nüfuz eder.ve buralarda onarım yapar.

5-Devital diş beyazlatma

Kanal tedavisi sonrası dişlerin rengi zamanla koyulaşabilir. Bu durum özellikle ön bölgede estetik sorun haline gelir. Böyle durumlarda dişin dolgusu kaldırılıp iç bölgeye beyazlatma jeli koyulur ve bir kaç gün bekletilir, gerekirse ek seans yapılır. Yeterli beyazlık oluştuğunda yeniden dolgu yapılarak kanal ağzı kapatılır. Bu tip bir beyazlatma da hasta muhakkak randevularını takip etmelidir. Uzun süre beklendiğinde dişin yapısı zayıflar. Diş çok sağlam değilse yine hekim duruma göre hasta istese bile bu tedaviyi yapmayabilir.

  • Dişeti sağlıksızsa önce bu sorun halledilmelidir.
  • Henüz gelişimini tamamlamamış dişlere yapılmaz çünkü pulpa odası çok geniş olur.
  • Çok sigara içen, ağız bakımı olmayan hastalara yapılır ama kalıcı bir beyazlık olamaz.
  • Diş yüzeyinde çatlak, kırık, çürük varsa önce tedavi edilmelidir.
  • Hassasiyeti çok olan dişler de yine önce bu konuda tedavi gerekir.
  • Gerçek üstü beklentileri olan hastalara yapılmaz.
Yardıma İhtiyacınız mı Var? Hemen Yazın